Helsingin kaupunginmuseo
Konseptiuudistus herättää hiljaisen sisäpihan uuteen eloon.
Falkmanin sisäpihan kehitystyö sisälsi tiedonkeruuta, analysoimista, kolme kehitettyä konsepti-ideaa, palvelupolun, tavoitepalvelukokemuksen sekä pienoismallin kehitettävästä pihasta.
Lähtötilanne
Kehitystyön toimeksiantona oli suunnitella konseptiuudistus Helsingin kaupunginmuseon Falkmanin pihalle, joka on jäänyt vähäiselle käytölle. Alueella ei ollut selkeää identiteettiä tai houkuttelevaa sisältöä, joka yhdistäisi sen osaksi museon kokonaisuutta, lukuun ottamatta satunnaisia tapahtumia.
Työn tavoitteena oli kehittää kolme erilaista palvelukonseptia, joiden avulla pihasta saataisiin toimiva osa museokokonaisuutta. Pihan tulisi palvella museon toimintaa ja mahdollistaa myös tapahtumien järjestäminen sekä tilavuokraus.
Tiedonkeruu ja analyysi
Tietoa kerättiin museon henkilökunnalle järjestetyllä työpajalla, asiakkaille tarkoitetulla toiveseinällä sekä laadukkailla sidosryhmähaastatteluilla. Lisäksi perehdyttiin museon jo olemassa olevaan tietopohjaan sekä ajankohtaisiin ilmiöihin, joita voisi kehitystyössä hyödyntää. Nämä muodostivat kattavan ja luotettavan tietopohjan kehitystyölle.
Tieto analysoitiin yhdenvertaisuuskaavion avulla ja sieltä nostettiin kehitystyön kannalta oleellisimmat ominaisuudet esiin. Tämän jälkeen tarkennettiin suunnitteluohjurit, jotka auttoivat suunnittelutyössä. Näihin lukeutuivat selkeä identiteetti, elämysten ja rauhoittumisen mahdollistaminen. Lisäksi pihan tulisi olla harkittu, muokattava ja kutsuva.
Lopputuotteet
Lopputuotoksena syntyi kolme selkeästi toisistaan poikkeavaa, mutta tasalaatuisesti kehitettyä palvelukonseptia: Falkmanin taidepiha, Helsingin kulttuurien piha ja Aikamatkaamo. Pihan sisällön kehittämisessä otettiin huomioon myös tapahtumajärjestämisen ja tilavuokraamisen mahdollisuudet ja annettiin niille ehdotuksia. Lisäksi Falkmanin piha sisällytettiin osaksi laajempaa museokokonaisuutta. Pienoismalli tarjoaa selkeän tavan havainnollistaa pihan vuorovaikutusta viereisten tilojen kanssa, mahdollistaen pihan tarkastelun osana kokonaisuutta sen jatkokehityksessä. Se auttaa myös havainnollistamaan asiakkaan liikkumista tilassa. Museoasiakkaan näkökulmaa tarkasteltiin palvelupolulla sekä kuvaamalla hänen tavoitepalvelukokemustaan, jossa esitetään asiakkaan ja museon toimet palvelun eri vaiheissa.
Haluatko lukea lisää?
Koko kehitysprosessi on esitetty tarkasti 79-sivuisessa opinnäytetyössäni. Opinnäytetyö löytyy alla olevasta linkistä.