Näkövammaisten liitto - Kuntoutus-Iiris

Asiakkaiden kokemusten kartoittaminen auttaa kehittämään palvelua.

Kuntoutus-Iiriksen aikuisten kuntoutujien palvelua kehitettiin asiakkaan näkökulmasta. Kehittämistyöhön sisältyi tiedonkeruu asiakkailta ja kerätyn tiedon pohjalta palvelupolun rakentaminen sekä brändin ja positiivisen muistijäljen vahvistaminen.

Monipuolinen ja personoitu tiedonkeruu

Kehitystyössä keskityttiin käyttäjälähtöiseen kehittämiseen. Aluksi perehdyttiin jo olemassa olevaan taustatietoon sekä kuntoutujille annettavaan suulliseen ja kirjalliseen ennakkotietoon. Kuntoutujien kokemuksia havainnoitiin seuraamalla kuntoutusta paikan päällä, haastattelemalla ja itsedokumentointivälineen avulla.

Seurasin viikon verran kuntoutujien liikkumista ja tekemistä Kuntoutus-Iiriksessä. Fyysisesti paikan päällä olemalla ja kuntoutujien kanssa keskustelemalla ymmärsin syvällisemmin kuntoutuksen ominaisuuksia ja kuntoutujien kokemuksia. Havainnoimalla kerättyä tietoa täydennettiin haastatteluilla.

Kuntoutujat saivat halutessaan osallistua itsenäisen kuntoutuspäiväkirjan täyttämiseen itselleen sopivalla tavalla - esimerkiksi äänitteillä tai teksteillä. Luotain-menetelmään pohjautuva päiväkirja sisälsi jokaiselle kuntoutuspäivälle ehdotettuja aiheita, joihin kiinnittää huomiota ja antaa palautetta. Halutessaan kokemuksistaan ja ajatuksistaan sai kertoa myös vapaamuotoisesti. Tämä puolistrukturoitu tiedonkeruumenetelmä helpotti osallistujia ymmärtämään, millaisista asioista kerätään tietoa, mutta samalla mahdollistettiin itsenäinen tekeminen.

Analyysi kiteyttää kehitystarpeet

Kerätty tieto lajiteltiin samankaltaisuuskaavioon, jonka avulla ymmärrettiin oleellisimmat kehityskohteet ja arvoa tuottavat tekijät.

Jatkokehitystä tukeva lopputulos

Kerätyn tiedon pohjalta rakennettiin asiakkaan kokemusta kuvaava palvelupolku. Palvelupolku havainnollistaa asiakkaan ajatukset ja kokemukset pitkin palveluprosessia heti ensimmäisestä ajatuksesta kuntoutuksen tarpeeseen liittyen. Polku käsittää kokemukset eri kuntoutusvaiheessa olevien asiakkaiden näkökulmasta sekä jokaisen kuntoutusjakson jälkeiset lopputunnelmat.

Palvelupolun lisäksi laadittiin kehitysehdotuksia asiakaskokemuksen parantamiselle sekä ehdotuksia sille, miten Kuntoutus-Iiris voisi vahvistaa brändikuvaansa ja jättää asiakkaalle positiivisen muistojäljen kuntoutusjaksosta.

Palaute ja jatkotoimeksianto

Saamani palaute oli hyvää ja minut palkattiin projektin jälkeen järjestämään palvelumuotoilun työpaja Kuntoutus-Iiriksen henkilökunnalle.

Palaute Heini Liimataiselta, Kuntoutus-Iiriksen kuntoutuspäälliköltä (2025):

“Mitja on työskennellyt itseohjautuvasti, toimeksiantajan toiveita ja odotuksia kuunnellen ja niitä kehittäen. Hän on pitänyt toimeksiantajaa ajan tasalla ja kuvannut tarkasti, miten prosessi etenee ja mitä tietoa sen edistämiseksi tarvitaan. Hänellä on hyvä taito innostaa asiakkaita ja työntekijöitä keskustelemaan ja tekemään havaintoja palvelumuotoilun kohteena olevasta aiheesta. Suosittelen häntä lämpimästi palvelumuotoilun tehtäviin.”

Edellinen
Edellinen

Museon sisäpihan konseptiuudistus

Seuraava
Seuraava

Merilasikorut